Sør-Odal er regionens nest største kommune, og kan med sine om lag 7.900 innbyggere by på et rikt utvalg av forretninger, turistattraksjoner, kulturarrangementer og friluftsmuligheter. Norges lengste elv, Glomma, renner gjennom både kommunesenteret Skarnes og flere grender, og innbyr til båtliv, bading og fiske.

Det samme gjør også Storsjøen, som vi deler med Nord-Odal, og Oppstadåa – som renner både sørover og nordover, avhengig av vannstanden i Glomma. En kilometer fra Skarnes sentrum finner du SIAP (Sør-Odal idretts- og aktivitetspark), som er et stort parkområde, med vannskianlegg, paintballpark, fotballbaner og turløyper (se nummer 20 på kartet her).

Kultur og historie

Hvis du er glad i kultur og historie, bør du ikke la sjansen gå fra deg til å besøke disse stedene:

 • Galleri Lyshuset (Se nummer 18 på kartet her)
  Norges største samling av bilder signert maleren Kåre Tveter. Samlingen omfatter arbeider utført i olje/lerret, akvarell, silketrykk, litografi og strektegninger.
  www.lyshuset.no
 • Odalstunet (Se nummer 2 på kartet her)
  Et levende bygdemuseum for hele Odalen som gjenspeiler et storgårdsmiljø og en husmannsplass fra 1700- og 1800-tallet. Bygningene er hentet fra gårder, plasser og bruk i distriktet, de eldste fra 1700-tallet.
  www.odalstunet.no
 • Odals værk (Se nummer 19 på kartet her)
  Her finner du minner fra svunne tiders jernverksliv og annen industrivirksomhet gjennom 300 år, inkludert sju fredede bygninger.
  www.odalsverk.no

Badeplasser

 • Dølisjøen
  Ta av ved Joker-butikken på Slåstad. Her finner du idylliske Thonerhella hvor det er langgrunt og badeplassen har P-plass og toalett.
 • Sanngrund
  Hyggelig liten sandstrand med sklie, kafé og P-plasser.
 • Disitranda
  Koselig strand ved Glomma med sand, badebrygge, hoppetårn, sittegrupper og grill.
 • Damlitjennet
  Vakkert lite tjern ved Damlitoppen på Skarnes med brygge og grillplass. Parkeringsplass rett i nærheten.
 • Mortvasan badeplass
  Lokalisert i Nordenden av Høljeren.

Det finnes mange fine badeplasser langs Glomma og sjøene i Odalen, og her er det gode muligheter for å finne din egen lille perle. Langs store deler av Glomma er det også mulig å fiske. Her går det mye fisk, deriblant stor gjedde. I tillegg har vi ørretvannene Igletjern (ved Skarnes) og Skårillen (mellom Galterud og Finnholt), som kultiveres av Odal sportfiskeklubb. Fiskekort kan kjøpes ved parkeringsplassene.

Velkommen til Sør-Odal i sommer!